به گیاه سه پَر سلام!
به گزارش آتیهآنلاین، همینطور که به سؤالها پاسخ میدهید، به این سؤال هم پاسخ بدهید که چقدر طعم جعفری در غذا یا سوپ را دوست دارید؟ اصلاً خواص جعفری را میدانید؟ فصل، فصل جعفری تازه و سوپ جعفری است. تا شما به سؤالها پاسخ میدهید، درباره ارزش غذایی جعفری هم بدانید.
کافی است وقتی برای پیادهروی بیرون میروید و از هوای خوب پاییز لذت میبرید، در راه بازگشت به منزل، دو بسته جعفری کوچک بخرید تا از آن نصف فنجان جعفری خرد شده آماده شود. پیش از مصرف جعفری در تهیه غذا یا اضافه کردن به سالاد یا ماست، این ویژگیها را بدانید.
هر نصف فنجان جعفری تازه خرد شده، ۱۱ کیلوکالری انرژی دارد. این مقدار جعفری حاوی دو گرم هیدرات کربن، یک گرم پروتئین، یک گرم فیبر، ۱۰۸ درصد ویتامین A، ۵۳ درصد ویتامین C، ۵۴۷ درصد ویتامین K، ۱۱۰ درصد فولات و ۴ درصد پتاسیم براساس واحد مصرف روزانه است. بهترین میزان مصرف جعفری، روزانه نیم تا یک فنجان جعفری تازه خرد شده است. بهتر است برای دریافت بهتر و کاملتر ترکیبهای این سبزی آن را به شکل خام یا بخارپز مصرف کنید.
چه میکنند این ترکیبها
۱- برای انعقاد: ویتامین (K)، ویتامین ضروری برای انعقاد خون است. علاوه بر اینکه به حفظ سلامت استخوانها و دندانها کمک میکند.
۲- مبارزه با خرچنگ: ویتامینهای (A) و (C) هر دو آنتیاکسیدانهای مهمی هستند. بنابراین رادیکالهای آزاد را از بین برده و مانع از ابتلا به سرطان میشوند. علاوه بر اینکه هر دو به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
۳- برای تنظیم فشارخون: پتاسیم یکی از مهمترین عناصر برای تنظیم میزان فشار خون است. عملکرد کامل و درست پمپ سدیم- پتاسیم بدن بسیار مهم است. به این دلیل که سلولهای قلب به درستی کار کرده و ضربان قلب، خونرسانی و اکسیژنرسانی به بدن بهخوبی انجام میشوند.
۴- کمک به کاهش وزن: کالری پایین و فیبر بالای جعفری به کاهش و کنترل وزن کمک میکند.
آنتیاکسیدانها مهم هستند
سیستم ایمنی بدن ما همیشه و بهویژه در فصل سرما و به طور خاص در این پاییز و زمستان، به دلیل وجود ویروس کرونا، باید به درستی فعالیت کند. آنتیاکسیدانها از مهمترین عوامل تقویت سیستم ایمنی بدن هستند. جعفری حاوی فلاونوئیدها، کارتنوییدها و ویتامین (C) است.
فلاونوئیدها: دو فلاونوئید مهم جعفری، «میریستین» و «آپیژنین» هستند. بنابراین با مصرف مقدار کافی جعفری خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، دیابت نوع دوم و بیماریهای قلبی- عروقی کاهش مییابد.
کارتنوئیدها: «بتاکارتن» و «لوتئین» دو کارتنویید موجود در گیاه جعفری هستند. بنابراین با مصرف جعفری خطر ابتلا به سرطان ریه کاهش مییابد.
ویتامین (C): این ویتامین نیز آنتیاکسیدان مهمی بوده و یکی از اصلیترین آنتیاکسیدان- ویتامینها برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن است. علاوه بر اینکه با دریافت مقدار کافی ویتامین (C)، سلامت پوست و لثهها نیز حفظ میشود.
به استخوانها جان میدهد
همیشه درباره ضرورت دریافت مقدار کافی کلسیم و ویتامین (D) برای حفظ سلامتی استخوانها، دندانها، موها و ناخنها شنیدهایم. اما هیچوقت درباره ویتامین (K)، حرفی به میان نیامده است. گیاه جعفری سرشار از ویتامین (K) است. این ویتامین برای ساخت و حفظ سلامت سلولهای اسکلت استخوانی یعنی «اوستئوبلاستها» است. در واقع ترکیبی پروتئینی است که باعث افزایش تراکم توده استخوانی شده و به این ترتیب خطر ابتلا به پوکی استخوان کاهش مییابد.
به چشمها نور میبخشد
گیاه جعفری حاوی سه «کارتنوئید» مهم یعنی «لوتئین»، «بتاکارتن» و «زئاگزانتین» است. این سه باعث حفظ سلامت چشمها و افزایش قدرت بینایی میشوند. لوتئین و زئاگزانتین روند پیری سلولهای چشم را به تعویق میاندازند.
این نکته بهویژه در افرادی که با چشم زیاد کار کرده و کار آنها نیاز به دقت بالایی دارد، بسیار مهم است.
نویسنده: سارگل صیرفی روزنامه نگار