چاقی عامل ازکارافتادگی و افزایش هزینههای درمان
به گزارش آتیهآنلاین، دکتر محمد هاشمی افزود: هزینههای چاقی نه تنها بردوش فرد سنگینی میکند، بلکه این مساله بر بازار دارویی و هزینههای درمان جامعه تاثیرگذار است. همچنین پدیده چاقی و عوارض ناشی از آن میتواند سبب ازکارافتادگی زودرس افراد شده و علاوه بر افزایش هزینههای صندوقهای بیمهای و بازنشستگی، کاهش بهرهوری عمومی جامعه را نیز به دلیل از دست دادن نیروی کار به دنبال دارد.
وی اظهار کرد: مقابله با پدیده چاقی نیازند مشارکت تمامی ارگانهای ذیربط است و ارائه یک برنامه واحد از سوی وزارت بهداشت کفایت نمیکند. هرچقدر هم که دانشآموختگان زیادی در حوزه مبارزه با چاقی تربیت شوند، اما وقتی زمینههای بروز این پدیده در جامعه وجود داشته باشد، همچنان شاهد افزایش این پدیده خواهیم بود. حوزههای گوناگونی از جمله تبلیغات، صنایع، بازرگانی و آموزش و پرورش در زمینه تغییر نگرش و افزایش دانش مردم نسبت به این مقوله میتوانند نقش داشته باشند؛ زیرا افزایش آگاهی منجر به خودمراقبتی افراد شده و از وقوع این پدیده در خود و اعضاء خانواده، پیشگیری میکند.
متخصص بهداشت عمومی و سلامت جامعه با بیان اینکه اطلاعرسانی در خصوص تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب از سوی مراکز مختلف میتواند در پیشگیری از بیماری چاقی مؤثر باشد، گفت: رسانهها از جمله این مراکز به شمار میروند که میتوانند در ایجاد این نگرش که «چاقی یک بیماری است» نقش مؤثری داشته باشند.
هاشمی افزود: گرچه متقاضیان درمان چاقی بسیار زیاد است، اما اغلب این افراد با انگیزههای «زیبایی» برای درمان چاقی اقدام میکنند و هنوز به باور اینکه چاقی ریسک ابتلا به بیماری را افزایش میدهد، نرسیدهاند. در حالی که چنین باوری باعث میشود درمان چاقی به طور جدی دنبال شود؛ اما مشاهده میکنیم که بسیاری از درمانهای چاقی به طور ناکام رها میشود.
تغذیه مناسب درمان چاقی
وی در بیان تغذیه مناسب برای کاهش وزن با اشاره به یک اصل کلی، تصریح کرد: یک رژیم غذایی باید حاوی تمامی گروههای غذایی باشد و حذف کردن برخی از این گروهها مانند نان و غلات و حتی حذف برخی از وعدههای غذایی که بسیار نیز رایج است، مانند حذف شام، روشهای ناموفقی هستند؛ زیرا تأثیر ماندگاری نخواهد داشت.
دبیر انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی ایران افزود: از این رو بهترین شیوه همان تبعیت از هرم غذایی اما به شرط تعادل و تناسب است؛ تعادل به این مفهوم که درصد مصرف مواد غذایی در برنامه روزانه لحاظ شود و تناسب به این مفهوم که مقدار مصرف هریک از گروهها با تناسب وضعیت فرد از جمله جنسیت، جثه، میزان فعالیت روزانه و سن متناسب باشد.
هاشمی افزود: واقعیت آن است که حذف غذاهای پرچرب و پرکالری که جایگاهی در تغذیه سالم ندارد، از زندگی بشر امروزی قابل اجرا نیست و افراد باید تلاش کنند که این خوراکیها را به حداقل میزان مصرف کنند.