JAI NewsRoom مدیریت

مصرف تغذیه سالم باید در مدارس نهادینه شود

26 اردیبهشت 1401 | 14:48
 مصرف تغذیه سالم باید در مدارس نهادینه شود

به گزارش آتیه‌آنلاین، صادق ستاری‌فرد در آیین افتتاحیه طرح بسته امنیت غذایی دانش‌آموزان (موسوم به طرح باغ) گفته بود که این طرح به صورت نمادین و آزمایشی در کرج و همزمان در سیستان و بلوچستان به اجرا درآمده است و قرار است که در صورت امکان برای سال تحصیلی آینده این بسته‌های غذایی در میان حداقل ۳ تا ۵ میلیون دانش‌آموز مناطق محروم توزیع شود.  

ترکیب تعادل و تنوع در هر وعده غذایی 
فرناز عطایی کارشناس تغذیه در گفت‌وگو با آتیه آنلاین در پاسخ به پرسش ویژگی‌های تغذیه سالم برای دانش‌آموزان گفت: «در مورد تغذیه سالم دانش‌آموزان و کودکان باید دو اصل مهم تعادل و تنوع مدنظر باشد. رعایت اصل تنوع غذایی یعنی اینکه تمام گروه‌های غذایی نان، غلات، برنج و مواد غذایی نشاسته‌ای و همچنین ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر (میوه و سبزیجات) باید در سبد تغذیه روزانه کودکان دیده شود، چراکه در عین حال تأمین‌کننده فیبر هستند منبع بسیار خوبی برای تأمین انرژی به شمار می‌آیند.»

این کارشناس تغذیه بر گنجاندن گروه مواد گوشتی در تغذیه کودکان تأکید کرد و افزود: «با مصرف گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ، کره بادام زمینی و حبوبات پروتئین مورد نیاز برای رشد کودکان تأمین می‌شود.»

وی ادامه داد: «گروه لبنیات شامل شیر و ماست علاوه بر اینکه در تأمین منبع انرژی پروتئین مؤثر هستند، منبع بسیار بالایی از ویتامین دی و کلسیم برای رشد و استحکام استخوان دانش‌آموزان هستند. همچنین با مدنظر داشتن گروه چربی‌ها در سبد تغذیه‌ای کودکان تأمین انرژی و اسیدهای چرب بدن ممکن می‌شود.»  

عطایی تأکید کرد: «تعادل یعنی از تمام گروه‌های غذایی به اندازه مورد نیاز استفاده شود؛ چراکه توجه به دو اصل تنوع و تعادل در برنامه و الگوی غذایی کودکان در سنین مدرسه علاوه بر رفع نیازهای تغذیه‌ای، ریزمغذی‌هایی نظیر روی، آهن، کلسیم و ید که نقش بسیار مهمی ‌در رشد یادگیری دارند تأمین می‌شود.»
تأثیر خوردن صبحانه سالم بر یادگیری دانش‌آموزان
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه از قدیم‌الایام و همواره از صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی در روز یاد می‌کنند در بیان اهمیت صبحانه برای دانش‌آموزان گفت: «به دو دلیل عمده نیازهای رشد و میزان فعالیت مغزی در حین یادگیری و تحصیل خوردن صبحانه برای دانش‌آموزان بسیار بااهمیت است و این وعده غذایی سیستم ایمنی کودکان را نیز تقویت می‌کند.»

عطایی گفت: «همان اندازه که خوردن صبحانه اهمیت دارد، سالم بودن آن نیز مهم است؛ خوردن صبحانه‌های سرشار از فیبر خستگی در طول روز را کاهش می‌دهد. باید سعی کنیم با انتخاب مواد سالم و مقوی مانند غلات کامل، محصولات لبنی (تخم‌مرغ و شیر) و میوه‌ها (موز، انگور و سیب) نه‌تنها میزان انرژی دانش‌آموزان را ارتقاء دهیم بلکه در حفظ و رشد سطح سلامتی آنها نقش فعالانه‌ای ایفاء کنیم.»
علل کم‌میلی کودکان به مصرف صبحانه 
این کارشناس تغذیه تأکید کرد: «شاید تکراری و یکنواختی صبحانه یکی از علل بی‌اشتهایی یا بی‌میلی کودکان به خوردن صبحانه است، بنابراین تمام تلاش خانواده باید در جهت تشویق کودکان به خوردن وعده صبحانه متمرکز شود و سعی کنند تمام گروه‌های غذایی را در سفره این وعده روزانه داشته باشند.»

وی با اشاره به اینکه یکی از رسالت‌های آموزش و پرورش فرهنگسازی در استفاده از تغذیه سالم و همچنین مصرف صبحانه است، افزود: «صبحانه حدود ۲۰ درصد انرژی بدن افراد را تأمین می‌کند، مطالعات نشان می‌دهد که مصرف صبحانه، میوه و میان وعده تأثیر مهمی‌ در یادگیری دانش‌آموزان دارد. دانش‌آموزی که مصرف وعده صبحانه‌اش را سالم و منظم در برنامه غذایی روزانه اش رعایت می‌کند قدرت درک مطالب و گیرایی آموزشی او در بسیاری مواقع بالاتر از دانش‌آموزی است که وعده صبحانه‌اش را حذف می‌کند، دانش‌آموز محروم از وعده صبحانه میزان یادگیری و خلاقیت‌اش به نسبت پایین است؛ بنابراین آگاهی در خصوص مضرات حذف وعده صبحانه و مصرف غذاهای ناسالم در تمام مقاطع تحصیلی به‌ویژه ابتدایی و راهنمایی می‌تواند انقلابی در اجرای برنامه‌های اصلاحی و ترویجی تغذیه سالم در کشور ایجاد کند.»

بازگشت به فهرست